Συμβουλές για την υγειονομική διαχείριση των θαλάμων ξηρής περιόδου

Η υγειονομική διαχείριση των σύγχρονων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι ο "ακρογωνιαίος λίθος" για την υγεία και παραγωγικότητα των ζώων τους. Η ανάπτυξη και τακτική εφαρμογή πρωτοκόλλων καθαριότητας και απολυμάνσεων συνήθως αφορά τους θαλάμους τοκετών και απογαλακτισμών και μόνο σπάνια τους θαλάμους ξηρής περιόδου. Όμως στους θαλάμους αυτούς οι χοιρομητέρες περνούν περί το 80% της παραγωγικής τους ζωής ενώ η παραγωγικότητα των θαλάμων ξηρής περιόδου είναι ο δεύτερος, μετά τον δείκτη μετατρεψιμότητας, παράγοντας που επηρεάζει την κερδοφορία των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων. Ένα πρωτόκολλο υγειονομικής διαχείρισης των θαλάμων ξηρής περιόδου πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Καθαρισμό και απολύμανση των άδειων κελιών πριν τη μεταφορά χοιρομητέρων σε αυτά.

  • Απομάκρυνση κοπράνων, επίμονης βρωμιάς και σκόνης από τα πατώματα και τις ταϊστρες. Ξεβίδωμα και καθαρισμός των πιπίλων νερού.
  • Πρό-πλυση και ακολούθως πλύσιμο των κελιών με απορρυπαντικό και απολύμανση με κατάλληλο απολυμαντικό.

2. Ο ουρογεννητικός σωλήνας των χοιρομητέρων εκτίθεται σε περιβαλλοντική μόλυνση σε όλη τη διάρκεια της ξηρής περιόδου. Πιο κρίσιμη περίοδος για την πρόληψη των ουρογεννητικών μολύνσεων είναι το διάστημα από τον απογαλακτισμό μέχρι τον οίστρο. Είναι καλή υγειονομική πρακτική να μειώνεται η έκθεση σε περιβαλλοντικές μολύνσεις με την καθημερινή χρήση ενός ξηρού απολυμαντικού σε σκόνη στο χώρο του κελιού πίσω από τη χοιρομητέρα και γύρω από τα εξωτερικά γεννητικά της όργανα.

3. Σε όλη τη διάρκεια της ξηρής περιόδου πρέπει να αποξένονται τακτικά τυχόν σωρευμένα κόπρανα και να διορθώνονται άμεσα κατασκευαστικά σφάλματα των δαπέδων των κελιών που εμποδίζουν την καλή αποστράγγιση κοπράνων και ούρων.

4. Πριν τη μεταφορά στους θαλάμους τοκετών οι έγκυες χοιρομητέρες πρέπει να πλένονται με σαπούνι και νερό. Η πρακτική αυτή απομακρύνει τυχόν κόπρανα από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και τις θηλές του ζώου και ταυτόχρονα μειώνει το παρασιτικό φορτίο στο οποίο εκτίθενται τα νεογέννητα χοιρίδια τις πρώτες ώρες της ζωής τους. Χοιρίδια με έντονο παρασιτισμό δεν ανταποκρίνονται πλήρως στους προληπτικούς εμβολιασμούς.

Η Εταιρεία

  • Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006, από τη θέλησή μας ως επιστήμονες να προσφέρουμε υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής ποιότητας που θα ικανοποιούν τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ώστε οι πελάτες μας κτηνοτρόφοι να παράγουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας με ασφάλεια και σεβασμό στον καταναλωτή. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε μία ομάδα από κτηνιάτρους με εμπειρία…

Newsletter

Ισολογισμοί

Ισολογισμός 2014